Ron Barceló wprowadza na rynek pierwszy organiczny rum produkowany w Dominikanie

Produkt jest wytworzony z naturalnej produkcji trzciny cukrowej, dojrzewa w specjalny sposób i wykorzystuje ekologiczne opakowanie oznakowane organicznym tuszem.

Ron Barceló wprowadził na rynek swój produkt Organic, który stał się pierwszym organicznym rumem z Dominikany, wytwarzanym na bazie świeżego soku z trzciny cukrowej uprawianej na polach bez użycia nawozów i chemikaliów, zgodnie z rygorystycznym wdrożeniem kodeksu zrównoważonego rozwoju środowiskowego RB360.

Do przygotowania tego produktu wykorzystuje się wyselekcjonowaną plantację trzciny cukrowej o powierzchni zaledwie 1,5 km2 położonej nad brzegiem rzeki, obok gorzelni, na której terenach trzcina cukrowa uprawiana jest w sposób całkowicie naturalny, co zaowocowało produkcją ekskluzywnego rumu, ograniczoną do jedynie 39 670 skrzynek rocznie przeznaczonych dla całego świata.

Barceló Organic dojrzewa w wyselekcjonowanych kawałkach drewna dębowego i zawiera mieszankę z różnych etapów dojrzewania, co nadaje mu intensywny bursztynowy kolor i subtelne nuty kakao, liści tytoniu, mięsistych owoców i różowego pieprzu.

„Dzięki temu produktowi składamy hołd Matce Naturze poprzez całkowicie zrównoważoną uprawę i ekologiczne opakowanie, wykonane z włókna roślinnego wydobytego z wytłoczyn powstałych w wyniku ekstrakcji soku z trzciny cukrowej i ostemplowane całkowicie organicznym tuszem” - podkreśliła Chiara Pennacchio, dyrektorka marketingu globalnego Rona Barceló.

Tym samym, dyrektorka wskazała, że pozostałości trzciny cukrowej są również wykorzystywane jako biomasa do produkcji czystej energii w procesie wytwarzania wszystkich rumów Barceló.

Marka została doceniona za zaangażowanie w ochronę środowiska, ponieważ jej produkty są wytwarzane zgodnie z kodeksem zrównoważonego rozwoju RB360, ambitnym programem, który pozwala firmie monitorować i zarządzać swoją działalnością skoncentrowaną na zrównoważonym rozwoju zgodną z wizją 360 stopni zgodne z Celami Zrównoważonego Rozwoju.

Przestrzeganie przez firmę dobrych praktyk zarządzania środowiskiem sprawiło, że w 2016 r. jako pierwsza dominikańska firma rumowa uzyskała certyfikat Neutralności Węglowej i ISO14064-1, w oparciu o kryteria normy NORDOM 798, oprócz bycia pierwszą w uzyskaniu i wykorzystaniu licencji Bilan Carbone®.

Ron Barceló mierzy emisje dwutlenku węgla i redukuje je poprzez wykorzystanie biomasy i ogniw fotowoltaicznych do produkcji czystej energii (która stanowi 90% energii wykorzystywanej w procesie produkcji rumu), a także dzięki zastosowaniu CO2 , odzyskanego podczas fazy fermentacji i używanego do wywoływania efektu bąbel kowania w napojach gazowanych oraz do wykorzystania produktów ubocznych powstałych w wyniku destylacji soku trzcinowego, takiego jak wywar melasowy, który jest stosowany jako naturalny nawóz.

Źródło: eldinero.com.do

Connect

 

Zostań z nami

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać najświeższe informacje na temat biznesu.